Česká televize se musí omluvit. Černé na bílém.

Dnes byl doručen rozsudek ve věci RNDr. Zuzana Krátká, Ph.D., a JUDr. Tomáš Nielsen v. Česká televize.

Brzy připravíme podrobnější rozbor. Už teď ale můžeme citovat dvě pasáže. Pasáže, které snad budou skutečnou satisfakcí pro doktorku Zuzanu Krátkou, ze které veřejnoprávní Česká televize udělala dezinformátorku, antivaxerku a šiřitelku nebezpečných výmyslů.

“Rozsudek soudu I. stupně se ve výroku III. mění tak, že žalovaná je povinna zveřejnit nejpozději ve druhém nejblíže následujícím díle pořadu Newsroom ČT24 omluvu žalobkyni”

“Ačkoli žalobkyně vstoupila se svými názory do veřejného prostoru, nebylo prokázáno, že by se jednalo o dezinformace nebo výmysly. Naopak šlo o názory otevřené, hodnotící jednotlivá fakta a ponechávající prostor pro zodpovězení některých otázek v budoucnu. Naproti tomu reportáž měla vyznění odsuzující, odstrašující od určitých informačních zdrojů, mezi něž byla žalobkyně neprávem zařazena. Žalovaná ani nedala žalobkyni prostor k vyjádření. Toto pochybení nelze bagatelizovat jen proto, že v reportáži zazněly i kritické názory, jak to učinil soud I. stupně. Jedná se tedy o nepřiměřené hodnocení, které nemá oporu v objektivní skutečnosti. Sdělení žalované je takového charakteru, že mohlo způsobit poškození profesní cti a pověsti žalobkyně. Újma žalobkyně, způsobená žalovanou, proto zaslouží soudní ochranu.”

Vyznáváte stejné hodnoty a není Vám lhostejná situace v naší zemi? Pomozte nám!

Spolupracujme

Hledáme právníky i administrativní pomoc. Neustále rosteme a chceme hájit základní principy práva.

Podpořte nás

Hledáme právníky i administrativní pomoc. Neustále rosteme a chceme cheme hájit základní principy práva.

Jste zaměstnanec a potřebujete pomoc proti opatřením na vašem pracovišti?

Připravili jsme speciální odbory, které pomohou každému, kdo o pomoc žádá. Poradíme vám, jak se bránit protiústavním opatřením na vašem pracovišti.